Can Figuerola
Castellfollit del Boix

Finca de Can Figuerola. Sud-est de Maians
    Agafar el camí de davant de Cal Maianès el segon trencall a la dreta

Alguns elements malmesos
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Figuerola és una finca formada per tres volums. El cos principal, d’època moderna correspon a un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Al frontis s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat i diverses obertures a nivell de planta baixa i pis sense seguir una composició simètrica. L’interior conserva l’antiga distribució. A la zona de l’esquerra conserva l’antic estable amb la menjadora i les habitacions de la dreta hi ha l’antic foc a terra encastat a la paret i el forn i el celler i, a la planta superior les habitacions. Annexa a la façana de llevant de l’antiga casa, l’any 1920 es va construir un segon habitatge de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de dues plantes tot i que l’espai d’habitatge només és la planta superior. El tercer volum es troba adossat a la façana de llevant d’aquest segon cos. Es un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, situada a llevant. Aquest cos fou destinat acollir una gran tina de planta circular, de 6 metres de diàmetre, dividida en quatre parts amb la boixa situada a la façana de migjorn i protegida per una construcció de maons. Una part d’aquest volum també era utilitzada com a cobert.

Informació oral proporcionada per la propietat

Can Figuerola és una antiga masoveria de Cal Tardà de Castellolí. Segons els actuals propietaris en una llinda que hi havia hagut a la porta d’accés de la casa primigènia hi constava l’any 1750, actualment ha desaparegut.