Can Ferrer de Llacunalba
Canyelles

Avda. de Canyelles. Urbanització Les Palmeres

XVII-XX
    Ajuntament de Canyelles. Plaça de l'Onze de Setembre, 1, 08811 Canyelles
    Jordi Farré
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Cal Ferrer de Llacunalba és una masia del segle XVII que va ser ampliada notablement entre els segles XVIII i XIX. Durant la segona meitat del segle XX s'hi van fer diverses intervencions per adaptar-la als diversos usos que va tenir, poc respectuoses amb la tipologia de la construcció. Està formada per diversos volums superposats que envolten el volum principal i el tanquen formant un pati interior. El volum principal és de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis s'obre amb un portal d'arc de mig punt de ceràmica col·locada a plec de llibre que descansa sobre brancals de pedra. Al pis hi ha un finestral d'arc pla arrebossat. A cada costat s'hi adossa un volum, dels quals el de migdia és de notables dimensions i limita amb el carrer. Té la coberta a un vessant que fa el desaiguat a la part posterior. Presenta diverses obertures, distribuïdes aleatòriament, d'arc pla, arc escarser i arc de mig punt. La resta de volums són dependències agrícoles d'un i dos nivells d'alçat, amb la portalada d'accés a la masia situada al costat de migdia. A l'interior, conserva diversos elements d'interès, tals com els cups de l'entrada, la comuna, l'encavallada del pis superior i un túnel subterrani que creua sota el carrer. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat. En una de les darreres intervencions s'han afegit còdols com a emmarcament de les obertures, que desvirtuen notablement el conjunt.

El primer esment documental a la zona de la Llacunalba està referenciat a l'any 976. També s'esmenta el lloc als anys: 1002, 1080 i 1161. Tot i que no fan referència a la masia en concret.

AA.VV (1998). 'Festa Major Canyelles 1998'. Ajuntament de Canyelles (Comissió de Festes). VIRELLA I BLODA, A. (1990): 'Canyelles Mil·lenària'. Quaderns de Cultura Local nº VII, Canyelles. Institut d'Estudis Penedesencs. Sant Sadurní d'Anoia. (p.15 i 50)