Can Femades
Òrrius

Veïnat del Prat, 10.

XIV-XVII
    Precatàleg d’edificis, construccions i terrenys del municipi d’Òrrius a protegir. NNSS 2003.
    Sí, IPA.: 8755.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa i una planta pis. La coberta és de teula ceràmica aràbiga, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia.

Les obertures són de pedra granítica treballada. La planta baixa presenta un portal d’arc de mig punt, amb grans dovelles i finestres rectangulars a ambdós costats; a la planta pis s’hi obre, sobre el portal, una finestra d’arc conopial amb motllures esculpides i, a cada costat, finestres amb llinda recta. A tocar de la finestra principal s’intueix un antic rellotge de sol, gairebé desaparegut.

Els murs són de paredat comú, arrebossats, deixant a la vista els elements de ressalt.

L'interior conserva la distribució típica d'aquestes cases; en destaca la llar de foc i fogons arrambats en dues parets.

El document més antic que fa referència al nom Femades és de l’any 1266, on costa un tal Guillem Femades.

Va ser objecte d’obres de reforma durant el segle XVI; moment de construcció del portal de mig punt amb grans dovelles, sobre el que hi ha una finestra conopial.

La casa va pertànyer a la família Femades fins al segle XVII, quan van enllaçar per matrimoni amb els Riudemeia.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1988) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Òrrius).

RIPOLL MASFERRER, R.  Elements de la casa tradicional. Brau, p. 123.

ROQUÉ i MARGENAT, J.M. (2016) La Gent d'Òrrius a través de la història. Òrrius: l'autor, p. 24 i 96.