Can Delma Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 600 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 4'950

  Coordenades:

  41.98231
  2.27025
  439547
  4648070
  08100-152
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVII-XVIII
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00800021
  Jordi Compte

  Can Delma, o Deuma, es troba situada en un pla lleugerament elevat a l'est de la línia de ferrocarril Barcelona-Puigcerdà i al nord-oest de la casa Roja.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, fruit de la unió de dos volums com ho demostra els dos nivells de teulada, que és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs són arrebossats, de maçoneria de pedra a la meitat inferior i les cantonades i de tàpia a la resta.
  La façana principal, orientada al sud, conté dues obertures per nivell. A la planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra motllurada i una finestra emmarcada amb maó, i al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra motllurada. A banda i banda de la façana hi ha estructures adossades bastides amb murs d'obra vista.
  La façana est conté una estructura adossada a la planta baixa i omstra les dues parts del volum principal diferenciades pel nivell de teulada. A la meitat esquerra hi ha una estructura d'obra vista, l'antiga comuna, adossada i a la meitat dreta hi ha tres finestres, dues emmarcades amb maó i llinda de fusta i una emmarcada amb pedra treballada i amb una creu inscrita a la llinda.
  La façana nord conté únicament una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta.
  La façana oest té la meitat dreta dominada per una estructura d'obra vista adossada. A la meitat esquerra i a nivell de planta baixa hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i amb una inscripció molt erosionada a la llinda, i una porta i una finestra emmarcades amb maó i llinda de fusta, la porta amb una passarel·la d'accés que comunica amb un pla elevat a escassos metres de la façana.

  Can Delme es troba documentada, segons mossèn Pladelasala, des del segle XVII, esmentada com a Casa del Delme o Caseta Nova d'en Calvaria.

  PLADELASALA, Ramon (1955). "Granollers de la Plana". dins revista Ausa, vol II. 1955.