Can Cucala
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Des de Fonollosa pista direcció N-W per Vila-Seca, cal Joan i seguir uns 1000 m aprox.

Catàleg de masies (núm. 132)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes emplaçada al final d'un contrafort meridional de la Serra de Castelltallat, entre dos torrents. És una edificació de planta irregular que consta de planta baixa més un pis. El nucli originari es troba a l'angle nord-oest i posteriorment s'amplià amb cossos cap a migdia i llevant. És a migdia on s'aixeca la façana principal, que compta amb un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra i una galeria d'una sola arcada a la planta superior, emmarcada amb maó. El cos adossat de llevant té un portal d'accés als baixos i, a la planta superior, finestres emmarcades amb llindes i brancals de pedra. A l'angle nord-oest hi ha adossat un cos cilíndric corresponent a una tina. A la banda de migdia s'aixeca una construcció de coberts separada de l'edifici principal mitjançant un petit patí interior tancat per un portal. Uns 30 m al nord-est trobem un cobert aïllat al costat de les restes d'un antic forn d'obra o teuleria.

Per la seva tipologia constructiva podria ser un mas d'origen antic, ampliat modestament als segles XVIII-XIX. Cal Cucula ja apareix en una llista de masos de Castelltallat de l'any 1819. A principis de segle XX era propietat de la masia de Selves i hi vivien masovers. Entre d'altres hi va passar la família Manau.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 16, 118, 119, 120.