Can Creus
Santa Susanna

A 200m al nord de la riera de Santa Susanna, al costat de la zona dels Blocs

XVI-XIX
    Algunes parts de la masia està en runes i d'altres s'utilitzen com a cobert d'eines.
    Marc Bosch de Doria

Masia composta de diversos cossos fruit de nombroses ampliacions i remodelacions. L'edifici principal és de planta rectangular amb el cos de l'esquerra que sobressurt de la línia de façana. La coberta és de doble vessant amb el carener perpendicular a la façana i consta de planta baixa i un pis. La porta principal és adovellada amb volta rodona i de les diverses obertures destaquen dues finestres del primer pis amb els brancals, l'ampit i les llindes també de pedra treballada. L'exterior de la construcció presenta un acabat de calç de color blanc/ocre i s'observa un rellotge de sol, desdibuixat pel mal estat de conservació de l'edifici. La construcció original és de pedra i fang i té adherits alguns elements constructius o domèstics, com uns morters. El cos que sobressurt de la façana és de planta quadrada, amb la cantonada arrodonida i el sostre de la planta baixa conserva una volta amb traces d'un encanyissat. Té una finestreta a la primera planta i unes espitlleres a la planta baixa. La morfologia i la ubicació d'aquest cos fa pensar que es trata d'una antiga torre, integrada en el conjunt de la masia. Als laterals i a la part posterior hi ha diversos edificis afegits com a corrals, magatzems i àmbits de producció agropecuària. La masia es troba emplaçada en una elevació davant l'antiga llera de la riera de Santa Susanna, que actualment són camps conreats, amb un mur de pedra que delimita l'antiga era. L'accés al nucli original de la masia està tancat amb una portalada amb els brancals de pedra. A la terrassa inferior hi ha un paller d'obra de pedra i calç amb una gran portalada amb arc rodó fet de maons i una data gravada: 1831

Malgrat el nom Creus està documentat a la zona des del segle XIV, les primeres notícies del mas no les trobem fins al segle XVI. Des d'aleshores fins al segle XIX, la seva propietat va ser motiu de nombrosos litigis entre els seus hereus. Es tracta d'una masia probablement del segle XVI amb reformes del segle XVIII i de l'any 1831.