Can Cotoliu/La Socarrada
Vilobí del Penedès

Camp ubicat a ponent just a tocar de la casa de Can Cotoliu.

s.I a.C.
    El camp ha estat anivellat i plantat de vinya recentment
    CC.AA. Fitxa nº03 de Vilobí del Penedès
    Raquel Valdenebro Manrique

Jaciment ubicat en un àrea de planícies ocupada actualment pel conreu de la vinya, a 1 km a l'est del poble de Vilobí del Penedès, a tocar amb el límit Sud de l'àrea del torrent de Mayans. S'accedeix per la carretera BV-2127 de Vilafranca a Guardiola de Font-Rubí. Al km. 4,2 trobem un trencall a la dreta, a uns 300 m. passat el torrent de Mayans, d'aquí segueix un camí que mena a la masia de Can Cotoliu. El jaciment ocupa la banda Oest de la Masia, a tocar amb aquesta, i delimitada, al Sud pel camí d'accés. La partida es coneix amb el nom dels Pujols.
    Durant el mes de febrer de 1968, en les vinyes a tocar de la masia de Can Cotoliu, es localitzaren restes arqueològiques que al donar-ne part al Museu de Vilafranca, foren descrites con "enterramientos con cerámica ibérica de ámfora". Tot seguit s'esplanà el terreny i foren localitzats.
    -Fragments de ceràmica ibèrica a torn.
    - A una profunditat de 30 m. es descobrí: " una sepultura con ámfora ibérica aplastada encima de una losa, y debajo a un "Inhumado"(Fitxa nº 78 del catálogo Arqueològico del Penedès)
    -Molins de fricció en granit i un de calcària rotatori.
    -Fragments de dòlium

Poc desprès, el 3 d'abril de 1968, es porta a terme una excavació de sondeig per localitzar restes noves abans de la plantació de la vinya. Superficialment es detectaren desprès dels treballs agrícoles:

-Ceràmica a torn ibèrica comuna (sense especificar)
    -Ceràmica romana (sense especificar)
    -“…piedra cuadrada rústica utilizada como contrapeso en las pensas de vino o aceite con un hoyo central donde se emplaza la parte inferior del husillo”
    - àmfores romanes (sense especificar)
    -Fragments de dòlim o tégules
    -2 monedes: 1 semis de bronze ibèric amb seca d'Iltrirca
    -1 as de bronze d'Adrià amb la inscripció "Hispania" al revers.

Ambdós estan referenciats a la publicació de Núria Rafels i Fontanals . RAFELS I FONTANALS N.(1979:15-20)

Pel que fa a l'excavació (sota la direcció de Pere Giró i Romeu) no es coneix cap documentació ni descripció, només les seves anotacions de camp. El sondeig s'efectuà en col·laboració amb alguns membres de la Secció Arqueològica del Museu de Vilafranca. S'identificaren:
    -Ceràmica a tron ibèric
    -Ceràmica de vernís negre campaniana
    -1 ungüentari fragmentat a la part superior (sense coll), de cos allargat (12,3 cm d'alçada), part central (3,5 cm)
    La dispersió dels materials i el cultiu de la vinya dificulten l'excavació en extensió. Per altra banda tenim la descripció d'un enterrament amb un inhumat cobert per una llosa de pedra i una àmfora ibèrica esclafada damunt i la localització en altres sectors d'ossos humans i fragments d'àmfora. Tot plegat indicaria una ocupació en època ibèrica a partir del segle III. a.C. amb l'existència d'enterraments. També hi tenim la presència romana amb restes d'un assentament agrícola. L'existència d'una moneda d'Adrià ens documenta una ocupació fins almenys el segle II.a.C.

Les restes es conserven al Museu de Vilafranca. El jaciment es troba documentat a la CC.AA. del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya amb la fitxa núm.03 del terme de Vilobí del Penedès
    Aquest jaciment apareix referenciat al llibre de Salvador Llorac: Vilobí del Penedès passat i present com a “Camp del Mort”.(LLORAC, 1991: 78)
    Catálogo Arqueológico del Penedés. Fitxa núm.76. Arxiu Pere Giró. Museu de Vilafranca

Durant el mes de febrer de 1968, en les vinyes a tocar de la masia de Can Cotoliu, es localitzaren restes arqueològiques que al donar-ne part al Museu de Vilafranca, foren descrites con "enterramientos con cerámica ibérica de ámfora". Poc desprès, el 3 d'abril de 1968, es porta a terme una excavació de sondeig per localitzar restes noves abans de la plantació de la vinya.

GIRÓ ROMEU P. (1964-1969). Quaderns de camp. Vol 8. (24 de febrer 1968-3 d'abril 1968)
    GIRÓ ROMEU P. (1968) « Sección de Arqueologia. Resumen de actividades durante el año 1968". Arxiu Pere Giró. Museu de Vilafranca, caperta "Informes"(24 febrer 1968)
    INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC.(1990). Vilobí del Penedés. fitxa nº03.Generalitat de Catalunya. Servei d'arqueologia. Barcelona.
    FERRER, A. GIRÒ P. (1943) La colección prehistórica del Museo de Vilafranca del Penedés. Barcelona. pàg. 4.
    GIRÓ ROMEU P. (1968). "Actividades arqueológicas desde el mes de mayo de 1967 hasta abril de 1968". Arxiu Pere Giró. Museu de Vilafranca. Carpeta "Informes"

GIRÓ ROMEU P. (1968). "Vestigios ibero-romanos de Cal Cotoliu, del término de Vilobí, parte baja de la finca de Els Pujols". Arxiu Pere Giró. Museu de Vilafranca. Carpeta "Informes"
    MESTRES MERCADÉ J. (1987) La indústria lítica en sílex del neolític antic de les Guixeres de Vilobí. Olerdulae. Organ del Museu de Vilafranca. Any XII. Núms. 1,2,3 i 4. Gener-desembre.

GIRÓ ROMEU P. (1978) “Notes d'Arqueologia de Catalunya”. a Informació Arqueològica. Núm 27-28. p.91-92.

RAFEL FONTANALS N (1979). “Constibució a l'estudi de la circulació monetària a la comarca del Penedés” a Symposium Numismático de Barcelona. Asociación Numismática Española. P.15-20.