Can Congostell
Vilanova del Vallès

A la zona anomenada Vallderiolf

XVII-XIX
    Diana S.A.E. de Piensos c/ Carretera de Vallderiolf, s/n (G.Congostell) 08410 Vilanova del Vallès
    Joan Vicens i Tarré

Gran masia catalana de planta rectangular de planta baixa, un pis superior i golfes. La coberta és de teula àrab a quatre vessants. Les seves parets són de pedra arrebossada. La façana és de composició simètrica i la porta principal és d'arc de mig punt adovellat. Les finestres són d'arc pla de carreus i ampit. Destaca l'obertura de l'esquerra flanquejada per pilastres estriades, ampit i guardapols sobresortint. A la banda esquerra de l'edifici hi ha el que seria la masoveria i a la banda dreta presenta un element arquitectònic de defensa en forma de torreta de defensa.

És una de les masies més antigues i importants del terme. Apareix documentada el S.IX en el cartoral de Sant Cugat. Existia un capbreu de l'església parroquial del S. XIII-XIV (desaparegut a la guerra civil), on constava l'existència del mas. Més tard torna a aparèixer en el fogatge de 1553. Al llarg dels segles XVI-XVII era la casa més rica de Vilanova del Vallès, ja que tenia gran quantitat de terres i masos. A meitats del S. XVII es reconstrueix la casa, en temps de Jaume Congostell "qui la feu tota fins els fonaments per haver-la espatllada lo rey en temps que son pare governava". El S. XVIII comança a perdre importància, el S.XIX desapareix el cognom de Congostell.

BIGAS, Recordant la història, Rev. Contravent nº 27,agost1981,Vilanova.
    COMAS, Carme, Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Inèdit, 1987.
    IGLESIES, El fogatge de 1553