Can Coll
Montornès del Vallès

  Vallès Oriental
  Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, 44. 08170 - Montornès del Vallès

  Coordenades:

  41.53808
  2.26376
  438587
  4598754
  Número de fitxa
  08136-53
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  En procés de restauració en el moment de fer l'inventari. Manca documentació arqueològica i arquitectònica del que s'està fent.
  Protecció
  Legal
  BCIL, PGO 14/01/1993 i 4/4/2013
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  ACCN 29179
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Montornès Av. Llibertat, 2, 08170 - Montornès del Vallès
  Autoria de la fitxa
  KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón. / Ajuntament de Montornès del Vallès

  Masia de planta quadrangular amb carener perpendicular a la façana i teulada a dues vessants de llargada desigual, ja que el costat esquerre agafa, sota el seu braç, les quadres i corts aprofitant el desnivell. La porta forana és d'arc de punt rodó amb dovelles petites. A sobre hi ha una petita tronera. S'observen altres troneres, que es poden datar en el segle XIX. Les finestres de les golfes són d'arc de punt rodó emfasitzat per una cornisa a l'arrencament. La resta de finestres són d'arc pla, amb dates i inscripcions. Al costat nord de la casa hi ha una finestra amb decoració d'arc conopial i una roseta senzilla. A la finestra de sobre la porta es llegeix " PAU COLL / AGNES MULLER SUA / 1702" i a la de la dreta es llegeix el mateix amb data de 1721. Hi ha dues arcades de maó i un pou amb un safareig.

  És potser una de les masies més antigues del municipi. Tenint en compte el seu emplaçament, dominant el torrent de les Vinyes Velles i els terrenys conreables d'aquesta banda, devia ser un dels primers llocs del terme municipal actual on es va establir una casa de pagès. Tot i això, l'actual construcció es pot datar a partir del segle XVI. Successives intervencions l'han anat configurant com és ara. Des dels anys 80, és propietat municipal. S'ha anat rehabilitant amb diferents plans d'ocupació. S'explica que els veïns de Montornès, per tal d'assegurar la fidelitat dels tractes i juraments, anaven antigament a fer-los dessota un roure immens que hi havia prop de can Coll. La paraula donada allà era sagrada, i trencar-la portava tota mena de mals. Aquest roure ja no existeix.

  ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès.