Can Cisco
Tona

    Osona
    c. Major,30
    583,30

    Coordenades:

    41.85149
    2.22825
    435937
    4633575
    Número de fitxa
    08283 - 70
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX, XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    BPU Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona. Antic Camí Ral i Plaça Major. Catàleg de Béns a protegir. Núm. 01/30. Aprovació inicial, juny de 2023.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    6037005DG3363N
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE serveis Culturals)

    Edifici entre mitgeres d’estructura tradicional amb dues crugies. Consta de planta baixa i pis. La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener és paral·lel a la façana. La façana és quasi simètrica i s'organitza en dos eixos (únicament una finestra del primer pis la trenca).

    A la planta baixa s’hi obre un portal i una porta senzilla d’accés al pis. Al portal s’accedeix mitjançant un vestíbul de planta rectangular. La part baixa de la façana és coberta amb aplacats rectangulars de pedra moderna devastats irregularment.

    Al pis les obertures tenen balcons amb llosanes de formigó motllurades. Les baranes estan decorades amb motius geomètrics.

    A la part superior de la façana es disposa una barbacana de colls de fusta i llata amb una sola filada de rajol pintat. El revestiment de la façana és un arrebossat de ciment pintat.

    Altres noms de la casa: can Noi Cisco, cal Nasi, cal Cabrer.

    Segons la valoració d'Anna Rovira la composició de la façana atorga el valor de continuïtat en la coherència del paisatge urbà (valor ambiental) i té elements originals que doten caràcter el paisatge urbà. Les baranes expliquen la transformació arquitectònica de principis del s. XX, tan important pel poble de Tona, ja que en aquest segle aquest carrer pateix transformacions destacades. El període de transformació més rellevant se situa entre 1920 i 1935 (ROVIRA, 2023).

    Casa de la família Sardà (Sardà-Roqueta). N’eren llogaters. Als baixos hi tenien una verduleria, oberta fins als anys setanta del segle XX. Josep Sardà Aguilar, es dedicava al transport, amb una camió.

    Durant la Guerra Civil hi van estar amagats a la casa una monja i un capellà.

    En aquesta casa va néixer Anna Sardà Roqueta (1921-2014), que va ser la primera dona de Tona que va tenir una llicenciatura universitària. Posteriorment es va doctorar. També tenia estudis de música i piano. Es va fer monja i va exercir de professora en col·legis de la seva congregació religiosa (ROVIRA, 2023).

    1983. Tona: Ajuntament de Tona

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós

    PUIGFERRAT, Carles i GRAU, Josep Maria (2012). “Diari d’un fejocista tonenc. Sebastià Buxaderas Roqueta (octubre de 1937 – abril de 1938)”. Ausa [Vic], vol. XXV, número 170 

    ROVIRA, Anna. (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona.  Aprovació inicial.

    SARDÀ, Josep (2014). “S’ha mort la monja de Can Cisco”. La Revistona. 11 d’abril de 2014