Can Castells
Esparreguera

  Baix Llobregat
  Carretera de Can Paloma
  Emplaçament
  Carretera de Can Paloma des de Can Vinyals o pel vell camí de Monistrol.

  Coordenades:

  41.56122
  1.8724
  405975
  4601675
  Número de fitxa
  08076 - 39
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Any
  1844
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA,18487
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08075A03009000
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Casa pairal construïda amb tapial, de planta baixa i dos pisos. Cal destacar a la façana, restaurada al segle XIX, el portal d'entrada formada per un arc relaçat i dovellat; a la clau està escolpit un escut amb forma de rosetó. El primer pis, té quatre balconades amb les baranes de ferro forjat i els sota- balcons enrajolats, formant diferents motius. Una d'aquestes balconades va escapçar part de l'arc i l'escut de l'entrada Al segon pis hi ha quatre balcons més reduïts amb un ull de bou cec a sobre. La teulada és a dues aigües, rematada amb una canalera de ceràmica verda. Quant al seu interior, cal esmentar l'enrajolat de la cuina i un llit d'èstil barroc.

  Els Castells foren una dinastia de notaris del segle XVI i XVII. El 1592, el notari Castells assistí a la inauguració de la Basílica de Montserrat per aixecar-ne acta. Els propietaris posteriors hi fabricaren el licor de Montserrat. Posteriorment passà a mans de l'Abadia de Montserrat que hi instal·là el noviciat (1893) i continuà l'elaboració de licor amb fòrmula diferent (Aromes de Montserrat), mentre que el propietari del licor originari es reservava la fòrmula i en seguia l'elaboració pel seu compte. L'any 1667 figura com propietari Joan Castells del Mas, cognom que perdura fins a darreries del segle XVIII.

  BACHS, E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): "Casa Castells". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
  VALLS, O. (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.103.