Can Carbonell de les Parellades
Sant Pere de Ribes

C. Canyelles, 10

XIV-XVIII
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al nucli de les Parellades. És un edifici de planta rectangular al qual s'adossen diversos cossos. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt ceràmic, amb la clau de pedra, que es troba descentrat en el frontis. Al primer pis hi ha dues finestres d'arc pla arrebossat, mentre que les golfes s'obren amb tres pòrtics d'arc de mig arrebossat, el central de majors dimensions. A la façana de migdia hi ha un cos adossat de planta baixa i pis i coberta a una vessant que desaigua al lateral. S'obre amb una finestra d'arc pla arrebossat en cada pis. A l'altre extrem de la façana del volum principal hi ha adossat un altre volum que es prolonga per ponent, de mateixa alçada que el primer. Té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. A la façana de migdia s'obre amb un portal d'arc escarser arrebossat, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla arrebossat amb sortida a un balcó. En aquest mateix nivell hi ha dues finestres més d'arc pla arrebossat, i a les golfes veiem dos pòrtics d'arc de mig punt arrebossat amb impostes, que es troben parcialment tapiats. A la façana de ponent es reprodueixen dos pòrtics de les mateixes característiques. Davant d'aquesta façana hi ha adossats diversos cossos annexes, d'un sol nivell d'alçat, el primer dels quals té la coberta plana habilitada com a terrassa transitable. A l'interior s'hi conserven dos arcs de diafragma de pedra apuntats, que indiquen l'origen medieval de la construcció. El revestiment dels murs es manté arrebossat; a la façana posterior del volum principal es troba força deteriorat i s'observa el parament en alguns trams de pedra irregular lligada amb argamassa i en altres de tàpia. La casa queda tancada frontalment per els cossos i un baluard que s'obre amb una portalada d'arc escarser de pedra. En el pati que hi ha davant la casa hi ha dos pous antics.