Can Calopa (Mas Batlle) Argentona

Maresme
Nucli urbà. C. Bernat de Riudemeia.

Coordenades:

41.55584
2.41464
451186
4600629
08009-169
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII
Anònim (Obres interiors de J. Puig i Cadafalch)
Bo
Es troba en molt bon estat de manteniment, tant pel que fa a l'obra com a elements de mobiliari i decoració.
Legal
BCIL (14.10.87) PGM 1987
Sí IPA: 18/8322
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 47102DG5000N
Anna Soteras i March / ACTIUM

Masia catalogable dins del grup VI. Edifici a quatre vents de planta baixa i dues plantes pis, distribuïda en planta per tres cossos perpendiculars a façana i dos cossos afegits al darrera, paral·lels a façana, que constitueixen el celler. Destacables els dos arcs i la pilastra que separen els dos cossos de celler; així com diversos elements decoratius característics del segle XVII. Es poden observar els carreus de pedra a les façanes , així com brancals i llindes de les obertures. Part de l'interior està decorat per Puig i Cadafalch.

Conserva en el dintell d'entrada la data 1661 i l'escut de la casa. També destaca el conjunt de cinc finestres amb arc de mig punt centrades en la façana principal. Tot i l'ús de vivenda, el celler de la planta baixa està destinat actualment a restaurant.

Segons Bonet i Garí, l'origen de la casa es remunta a mitjans del segle XVII, fundada per Mateu Calopa, fill de Bartomeu Calopa. Es coneix el nom de les diverses famílies propietàries durant el temps: Rosselló, de Barcelona; Giner, de Premià de Mar; Boet, d'Argentona; Gelabert, de Badalona; Noguer, de Barcelona; Sala, de Sant Andreu de Palomar; Ramon Salvat d'Argentona.

BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona.

BANÚS, Joan; BOSCH, Marc; VERA, Pilar. (2001). Guia Puig i Cadafalch Mataró-Argentona. Editen: Ajuntaments d'Argentona i de Mataró