Can Calopa (Mas Batlle)
Argentona

  Maresme
  Nucli urbà. C. Bernat de Riudemeia.

  Coordenades:

  41.55584
  2.41464
  451186
  4600629
  Número de fitxa
  08009-169
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII
  Anònim (Obres interiors de J. Puig i Cadafalch)
  Estat de conservació
  Bo
  Es troba en molt bon estat de manteniment, tant pel que fa a l'obra com a elements de mobiliari i decoració.
  Protecció
  Legal
  BCIL (14.10.87) PGM 1987
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPA: 18/8322
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 47102DG5000N
  Autor de la fitxa
  Anna Soteras i March / ACTIUM

  Masia catalogable dins del grup VI. Edifici a quatre vents de planta baixa i dues plantes pis, distribuïda en planta per tres cossos perpendiculars a façana i dos cossos afegits al darrera, paral·lels a façana, que constitueixen el celler. Destacables els dos arcs i la pilastra que separen els dos cossos de celler; així com diversos elements decoratius característics del segle XVII. Es poden observar els carreus de pedra a les façanes , així com brancals i llindes de les obertures. Part de l'interior està decorat per Puig i Cadafalch.

  Conserva en el dintell d'entrada la data 1661 i l'escut de la casa. També destaca el conjunt de cinc finestres amb arc de mig punt centrades en la façana principal. Tot i l'ús de vivenda, el celler de la planta baixa està destinat actualment a restaurant.

  Segons Bonet i Garí, l'origen de la casa es remunta a mitjans del segle XVII, fundada per Mateu Calopa, fill de Bartomeu Calopa. Es coneix el nom de les diverses famílies propietàries durant el temps: Rosselló, de Barcelona; Giner, de Premià de Mar; Boet, d'Argentona; Gelabert, de Badalona; Noguer, de Barcelona; Sala, de Sant Andreu de Palomar; Ramon Salvat d'Argentona.

  BONET I GARÍ, LL. I col. (1983) Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins, Ed. Montblanc-Martín. C.E.C. Barcelona.

  BANÚS, Joan; BOSCH, Marc; VERA, Pilar. (2001). Guia Puig i Cadafalch Mataró-Argentona. Editen: Ajuntaments d'Argentona i de Mataró