Can Bussanya
Gurb

A 50 metres de la carretera BV-4601, punt quilomètric 1'100

Una part de l'edifici a l'extrem est es troba parcialment aterrada.
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Can Bussanya es troba situada uns metres a l'est de la rotonda on es creuen les carreteres BV-4601 i N-152a, al nord de l'Esperança.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de tàpia, amb algunes parts de maçoneria de pedra a la base i les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta a la planta baixa i tres finestres al primer pis, la central de les quals emmarcada amb maó i llinda de fusta. A l'esquerra hi ha una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra amb un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta, i a la dreta hi ha diverses estructures d'obra vista adossades
    Les façanes restants contenen diverses estructures adossades, algunes bastides amb murs de maçoneria de pedra i altres amb murs de tàpia, i algunes finestres sense elements originals en l'emmarcament.

El mas Bussanya es troba documentat en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb dels anys 1656, 1661, 1681, 1719 i 1738.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.