Can Benet
La Palma de Cervelló

Disseminat

Xavier Esteve Gràcia

Masia de planta rectangular composta de planta baixa i pis amb coberta de teula àrab a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana principal. Està bastida per parets construïdes amb blocs irregulars de pedra calcària i morter de calç i sorra, i està en part encalada. Compta amb un cos principal, més antic, al que posteriorment s'hi adossà per ponent un altre cos seguint les línies del primer. La disposició de la façana principal, un cop edificats els dos cossos, és simètrica. Les obertures d'aquesta fatxada consisteixen, a la planta baixa, en un portal d'entrada al centre, d'arc rebaixat, amb el bastiment i arc de maons, flanquejat per sengles finestres, també amb bastiments de maons. El coronament de la fatxada destaca el ràfec amb imbricacions de maons. El portal té un marxapeu de pedra i està tancada per portes de fusta. A la planta pis, hi trobem tres finestres de dimensions singulars. Les dues de la banda dreta, corresponents al cos primigeni, compten amb una lleixa de la finestra construïda amb una llosa de gres motllurada. En la finestra del cos afegit, la lleixa és de rajola i la finestra és tancada per una reixa de ferro. Entre les dues finestres originals, hi ha un rellotge de sol.
    La masia disposa d'un pati tancat per un mur davant de la façana principal, així com altres edificacions annexes com un corral, una cotxera, entre altres.

Sembla ser que la masoveria formava part del patrimoni de Can Via, del mateix terme de la parròquia de la Palma de Cervelló, que seria cedida en capitulacions matrimonials a mitjan segle XIX. El nom de Benet ve de l'avi del propietari actual, que es deia Benet Casas. Els Casas són originaris de Can Casas (de Sant Ponç) i la mateixa família o llinatge prové també de Can Roca de l'Aristot, on havien estat masovers anys enrere.

BORDONS i SERRA, Joaquim (1995): "La Palma de Cervelló i els seus voltants", Revista Muntanya, núm. 798, abril 1995. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya. p. 73.
    DE BUEN LINARES, A.; ROIG i MESTRE, M.D.; VIVAR CANTALLOPS, J.A (1999): Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Natural de la Palma de Cervelló. Inèdit. Ajuntament de la Palma de Cervelló.