Can Barrabàs
Balenyà

C. Major, 86-88

XVI-XVIII
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Can Barrabàs és una casa del segle XVI que va consolidar-se al segle XVIII. A mitjans dels segle XX s'hi va fer una divisió vertical de dos habitatges independents. És un edifici entre mitgeres de dues crugies (cadascuna es correspon amb un habitatge). Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Presenta un portal d'accés d'arc pla de pedra carejada, amb la llinda inscrita "JOSEP VERDAGUER / AÑ 1781 F.T.R" i una creu intercalada. Sobre el seu eix hi ha un finestral d'arc pla de pedra amb la inscripció "1683 / JACINTIU VERDAGER". El segon habitatge ha estat molt reformat en els darrers anys, tot i que es conserva la llinda del portal de pedra amb una creu gravada. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat.

La casa va ser fundada al segle XVI per una branca de la família Verdaguer, originaris de Castellcir. Va ser una de les primeres cases del poble i els seus propietaris van ser primer hostalers i més endavant fusters. Malgrat el nom Verdaguer va extingir-se al segle XIX, els propietaris actuals en són descendents.

Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.