Can Balada
Mediona

Barri de Can Xombo, entorn el Km 6 de la carretera BV-2136 direcció la Llacuna.
    A la Plana de Can Balada, a llevant del camí Vell de Puigfred.

Fitxa ARQ73 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de planta quadrangular composada per diversos cossos i edificacions al voltant del cos principal. Aquest és de planta quadrangular amb dos cossos adossats al sud que generen un pati frontal. El recinte es tanca amb un mur de maçoneria on trobem una porta d’obra feta amb maó manual i blocs de pedra a la part superior definint un arc de mig punt. Per sobre hi ha un voladís de teula àrab.

Pel que fa a l’edifici es tracta d’una construcció de maçoneria amb coberta a dues vessants de teula àrab i el carener perpendicular a la façana. Té planta baixa, pis i golfes i les obertures són d’obra i distribuïdes per tota la façana. El portal és fet de pedra carejada, adovellat i amb arc rebaixat. Per sobre hi té un balcó i a l’alçada de les golfes hi ha un finestral trigeminat fet de maó manual rematat amb arc de mig punt. Una de les finestres està tapiada, les altres dues tenen una balustrada de maó manual disposat formant rombes.

Dins aquest recinte, els altres dos cossos adossats a la façana principal tenen menor alçada però tot i ser posteriors,  són construccions de característiques similars. Són edificis de maçoneria amb obertures d’obra fetes de maó i portals amb arc rebaixat.

A la resta de la façana s’intueixen altres obertures de petites dimensions, com una espitllera a ponent o un òcul ovalat a llevant, tots dos a l’alçada de les golfes.

La resta d’edificacions, destinades a activitats agrícoles, estan fora d’aquest recinte a ponent i tenen una distribució en forma de U el que genera un altre petit pati entre elles i la façana oest del volum principal.

Les grans reformes i aspecte actual de Can Balada, segurament té a veure amb el creixement de la població del municipi durant els segles XVIII-XIX fruit de l’augment de la producció vitivinícola, vinculada a l’exportació d’alcohol a Americà i Holanda. Tot i així un fogatge de 1578, cita les cases pairals de la zona de Sant Joan de Conilles i ja s’esmenta Can Balada, en aquell moment conegut com Mas Pujalt.