Can Baiona
Viladecavalls

  Vallès Occidental
  Camí de Can Baiona
  293

  Coordenades:

  41.55095
  1.93376
  411078
  4600470
  Número de fitxa
  08300-41
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  El cos que correspon al celler es troba en mal estat estructural i de conservació.
  Protecció
  Legal
  BCIL Pla General DOGC 03/03/2003
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 34863
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001700800DG10A0001TT
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  Masia que es troba constituïda per un sol volum de planta basilical i diversos coberts i dependències agrícoles adossats. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat que es troba descentrat en la façana. Les finestres són totes arrebossades, i es troben disposades per la façana de forma aleatòria, excepte a les golfes, on hi ha una galeria de tres pòrtics d'arc de mig punt. El ràfec presenta una imbricació complexa de rajols i teules ceràmiques. L'acabat exterior és arrebossat amb pòrtland. A la façana de gregal hi ha cos de planta baixa on encara hi ha la premsa de vi i els cups.

  No hem obtingut permís per inventariar el celler a causa del mal estat en què es troba.

  El nom de Baiona està documentat a la zona des del segle XIII, tot i que referit a un nom femení. A principi del segle XVI el propietari del mas era Antich Baiona. La pubilla del mas va casar-se amb un Casanovas, nom que ha perdurat fins als nostres dies.

  BALLBÈ I BOADA, M. (1995). Quaderns d'Història de Viladecavalls IV: Les cases de pagès de Viladecavalls. Viladecavalls: Ajuntament de Viladecavalls. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Viladecavalls (Vallès Occidental). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.