Can Badell
Olesa de Bonesvalls

C/ de les Planes. 08795 OLESA DE BONESVALLS

XIV
    Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta és una de les cases més grans del poble d'Olesa de Bonesvalls. És un edifici de planta rectangular, de planta i dos pisos, coberta amb teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. La casa té coberts al seu entorn i un jardí davant de la façana, en el que hi ha un safareig. Tot el conjunt queda tancat pels mateixos coberts units amb una paret de pedra i al que s'accedeix per la porta principal que s'obre al jardí davant la façana. La porta és d'arc rebaixat i no es troba centrada a la façana. A la façana de llevant, al segon pis, s'obre una eixida amb sis arcs de mig punt amb balustrades de ceràmica. La casa es troba al centre del poble, al costat de l'església parroquial.

Conserva bon nombre de pergamins i documents des del segle XIV fins a l'actualitat.

Can Badell és una de les pairalies que havia sigut de les més importants del poble. A finals del segle XIV era d'Esteve Vedell (Misser, 1953). Al fogatge de 1515 s'esmenta a la vídua Badella. Al de 1553 surt Lorens Vadell i Bartomeu Vadell. Al de 1652 s'esmenta a Jaume Badell. A capbreu de 1590 (AHVP) Joan Vadell tenia una casa o mas a Olesa que afrontava al nord amb casa de Rafael Rafol, al sud amb casa de Joan Mila, a l'oest amb casa de Joan Tutusaus i camí que va al trull comunal. També al segle XVII surten Badell, a una convocatòria del consell de la Vila de 1663 (Jaume Badell) i a un cens del blat de 1675 (Jaume Badell) (APOB). Tot i que actualment conserva la casa el nom de casa Badell, actualment el cognom és Mitjans, procedent del mas de la Corbatera (actual Mitjans).

IGLÉSIAS, J. (1962). El fogatge de 1365-1370. Memorias de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona. IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona. IGLÉSIAS, J. (1974). Estadístiques de població de Catalunya el primer vicenni del segle XVIII. 3 vols. Fundació Vives i Casajuana. Barcelona. MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs.