Can Bacs
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de les Brugueres
    Pel camí que surt a ma dreta al punt quilomètric 44,5 de la carretera BP-5107.

XIV
    Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-02: element d'interès.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de dues plantes. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia.
    El portal d'entrada és de mig punt adovellat. Les finestres són de disposició asimètrica: hi ha dues finestres a la planta baixa i tres finestres a la planta pis, emmarcades amb carreus de pedra i lleixa motllurada. Dos dels carreus presenten les següents inscripcions: "T:P" i "F.S".
    La façana es troba repicada, amb pedra vista.
    En destaca un forn que compta amb recollida inferior de la cendra, i el bugader, situat en front, segurament per a facilitar la neteja de la roba amb la cendra que es recollia del forn.
    Compta amb un annex, possiblement les antigues corts.

El Catàleg de béns a protegir del POUM (2011) estableix que l'edifici i un àrea de 30 m de radi al seu voltant té protecció arqueològica.

A l'Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor (Arxiu Diocesà de Barcelona) hi ha diversos documents que fan referència al cognom Bacs, que podria relacionar-se amb aquesta masia. En un document de l'any 1219 signa com a testimoni Guillem de Bach. Diferents homes i dones de cognom Bax o Bacs estan documentats a Vilamajor els anys 1239, 1240, 1243, 1251, 1263 i 1266 (AVENTÍN, 1990:81).

GALLARDO, A. (1938). Del Mogent al Pla de la Calma. Barcelona: Impremta Comas, p. 75.