Campanes de l'església de Sant Vicenç
Sant Vicenç de Torelló

Pl. de l'Església, 1

Les vores es troben deteriorades.
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Marta Lloret Blackburn

Al campanar de l'església de Sant Vicenç de Torelló s'hi conserven dues campanes antigues. Són fetes de bronze i una d'elles és més gran que l'altra. La campana grossa presenta una inscripció on hi consta que va ser feta a la fundició d'Esteban Barberi d'Olot l'any 1906, essent rector Juan Solé Pvre, natural de Castellterçol. Els seus padrins van ser D.Joan Jolis i Maria Alibés, i la van batejar com a Maria Josepa i Filomena. A la petita, a la part superior hi ha un fris on hi ha inscrit "BURGUNYA". A la part central presenten les orles amb les imatges dels sants.

Algunes fonts parlen de l'existència de quatre campanes, foses els anys 1528, 1609, 1673 i 1906. Per fer aquesta darrera, de majors dimensions, va desmuntar-se un dels finestrals per poder-la pujar, quan era rector de la parròquia Joan Soller. A banda de les campanes, també hi havia unes esquelles foses per Bernat Espona entorn el 1548. En un document de l'Arxiu de la Cúria del Bisbat de Vic hi ha una relació dels fets ocorreguts entre el 1936 i 1939, on explica que de les quatre campanes de l'església de Sant Vicenç se'n van perdre dues, i les dues restants van portar-se al rellotge públic. Els de les esglésies de Vilaseca i de Borgonyà també es van treure.

GUDIOL, J. (1916). Excursió a Sant Vicens de Torelló. Vic: Gazeta de Vich. SOLÀ, F. (1948). Historia de Torelló. Vol. I. Barcelona: Gráficas Marina.