Campanar de Vilada
Vilada

Església parroquial de Sant Joan
    Plaça de l'Església. Des de l'interior de la rectoria.

Alguns arcs de les finestres del campanar s'estan obrint.
    Martí Picas. INSITU SL

Campanar de l'església Parroquial. Torre de planta quadrada de la qual es desdoblen les quatre façanes a l'alçada del carener de l'església per elevar-se vuitavat. Està coronat per una cornisa destacada i una teulada piramidal vuitavada baixa. S'aixeca sobre la façana sud de l'església que té funcions de lateral de la nau. Té un basament força alt dividit en dos trams. Al tram de la meitat inferior hi podem observar a la cara sud 2 finestres fetes amb arc de mig punt i emmarcades per maó a plec de llibre, que il·lumina l'escala de cargol interior. Ambdues han estat parcialment tapiades de les seves dimensions originals. Les quatre cantoneres d'aquest tram estan fetes amb grans carreus regulars i repicats de pedra. El segon tram disposa d'una finestra igual que l'anterior a l'inici vuitabat del campanar i una altra a mitja alçada a la façana de ponent. La cel·la queda oberta per quatre finestres d'arc de mig punt emmarcades de petits carreus i dovelles. L'accés interior es fa mitjançant una escala de cargol de maçoneria i barana de fusta. L'alçada és de 33'50 metres.
    Actualment, per bé que hi ha espai per 4, només hi ha 2 campanes (1 gran i 1 petita) penjades amb truges de fusta. La campana gran, característicament industrial i de fabricació seriada, sols té la marca de fàbrica al mig (element característic de les foneries industrials: "YSIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONE També té la data de fosa, repartida als dos costats de la marca de fàbrica: "1 8 5 5". Disposa de 3 nanses, i decoracions de cordons i sanefes amb motius vegetals i decoracions diverses. La campana petita, està decorada amb una creu amb grades i cordons i sanefes amb motius vegetals.
    El segon element d'interès que trobem a l'interior del campanar és una gran matraca de fusta de secció circular amb 8 masses.
    Finalment, el tercer element destacat és el gran rellotge de paret instal·lat a la façana S-E del campanar. Disposa d'una gran esfera de vidre amb fons blanc i separadors metàl·lics. El rellotge de corda disposa d'un mecanisme fet amb grans contrapesos troncocònics que pengen a través de l'ull interior de l'escala de cargol del campanar. Actualment de ciment, els originals de pedra encara són a l'interior del campanar.

Actualment el mecanisme del rellotge i del repic de campanes ha estat mecanitzat.

L'església parroquial de Sant Joan fou construïda a l'any 1865 sobre l'antiga església d'origen romànic. A l'any 1936 va ser completament cremada la rectoria i enfonsant-se la nau completament. El campanar va resistir la virulència de les flames. Després de la guerra es va instal·lar rellotge del campanar, el qual fou mecanitzat a finals dels s. XX.
    Pel que fa a les campanes, segons es cita a l'Inventari de fonedors de campanes, Isidre Pallés, va treballar amb la fosa de campanes com a mínim entre l'any 1931 i 1961. Actualment hi ha documentades més de 30 campanes arreu dels països catalans. A tall de curiositat, cal dir que les campanes són 10 anys més antigues del que es considera la conclusió de la reforma de l'església l'any 1865 segons la data de la clau de l'arc de l'entrada a l'església.
    Prudenci Bertrana va dibuixar l'església de Sant Joan i el campanar a mitjans dels anys 30 del s. XX durant una de les seves estades a la casa de les Eres de Gardilans. Una de les particularitats és que en el dibuix eludeix reproduir la casa de la Ferrera ubicada al darrere. El dibuix, que actualment es troba en un fons particular, va ser exposat durant l'exposició sobre Bertrana pintor de l'any 2017 al Museu d'Art de Girona.

DALMAU I ARGEMIR D. Campanars Parroquials de Torre de Catalunya. 2008
    SOCA I. i RUMBO A. Memòria del Mapa de Patrimoni Cultural de Vilada. Diputació de Barcelona. 2002.
    VV.AA. PRUDENCI BERTRANA, PINTOR. Ed. Departament de Cultura. Catàleg exposició Museu d'Art de Girona. 2017