Camí Vell d'Olesa a Vacarisses Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Zona nord-oest del terme d'Olesa de Montserrat
  Camí que surt de la zona esportiva Les Planes cap a la Creu de Beca
  185

  Coordenades:

  41.55647
  1.89074
  407498
  4601128
  08147-185
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  L'itinerari tradicional s'ha perdut o ha estat modificat.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Pública
  Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
  Jordi Piñero Subirana

  Als segles XVIII i XIX el camí pujava per la vall del Torrent de la Creu de Beca i la Roureda. A la Creu de Beca, situada en un lloc on el terreny deixa de ser pla per convertir-se en muntanyós, hi havia un encreuament de camins. El camí ral passava per la font de la Pastora, fins al pla del Fideuer, ja en terme de Vacarisses. Allà es bifurcava d'una banda entre el que es dirigia en direcció nord-est cap a Vacarisses, passant per l'estret coll de la Pedra de la Bossa i, de l'altra, el que es dirigia per coll de Bram i la serra de l'Hospici en direcció a Palà (una cruïlla de camins i punt estratègic on hi havia un hostal), i després continuava cap a Castellbell i Manresa.

  El camí ral que anava cap a Vacarisses i Manresa deriva probablement d'un camí romà que seguia més o menys la vall del Llobregat.

  GARCÍA DOMÈNECH, Miquel (1980). El llibre d'Olesa. Història i tradició d'una vila montserratina, p. 18
  MORERA, Jaume (1992). "Les creus de terme", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 53 (octubre)
  PIÑERO, Jordi; SERRA, Ramon (2008). "El camí romà de la Torre del Breny i la vil·la de can Font de Cirerencs (Castellgalí)", Dovella, núm. 98, Centre d'Estudis del Bages, Manresa, p. 5-14.