Camí ramader de Castellar a Castellterçol (Camí ramader del Pirineu)
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Traçat pels límits del terme des de Collmonner, Coll de les Forques i coll de Balumí.
  Emplaçament
  Sector llevantí / Vallcàrcara

  Coordenades:

  41.70476
  2.08585
  423943
  4617401
  Número de fitxa
  08223 - 167
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Llorenç Savall
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Traçat irregular, en alguna part perdut, vorejant el terme i desviant-se cap al Bages. En algun tram coincideix amb camins rals, en d'altres travessa serrats evitant grans masos i nuclis de població. Pujava des de Castellar per Collmonner, i seguia per l'alçada de la Codina fins al Pla de les Forques i el serrat de Costa Barrassa (les Costes), en part fora del terme municipal per haver-ne estat el límit. Després del coll de cal Blanc travessa els cingles de Salamó per dalt, pel Pla del Bonell fins a Traens; actualment en part fora del terme, aquest traçat era considerat la partió amb el terme de Granera. D'allà seguia pel bosc per sobre del galí i fins al coll dels Tres Senyors, vora l'actual coll de la casilla.

  Les dades UTM estan preses al tram que passa pel collet de Can Blanc, ben bé dins el terme municipal.

  El camí està documentat al segle XVIII i seguit per ramats fins a mitjan segle XX. Bona part del recorregut és l'actual PR 145 (sense variants), mentre que el traçat damunt del Galí s'està perdent arrel de la construcció de la carretera de Gallifa i l'efecte dels incendis de 2003.

  AA.DD. (2003): Sant LLorenç del Munt i l'Obac. Mapa i guia excursionista. Granollers, Ed. Alpina / GeoEstel. SUÁREZ FERNÁNDEZ, Francesc (2007) Els camins històrics de Sant Llorenç Savall, a mitjan segle XIX. Lacera, Butlletí del Centre d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall, núm. 8 (març 2007).