Camí Ral de Vallcebre a Berga
Vallcebre

Plaça de Nuet, s/n, 08699 Vallcebre.
    Carretera B-401, al centre del poble.

Varis propietaris
    Anna Junyent Traserra

Aquest camí s'utilitzava per pujar, o anar, a Berga. Pujava per Cal Menut, pel Grau de les Granotes, passant pel Pla de la Barrumba i la part baixa del Boixader, fins arribar al poble per Belians. És una mica més accidentat que el camí Ral de Picasso que baixava cap al Collet des de Sant Julià de Fréixens.

Aquest camí passa pel centre del poble.

Els camins Rals eren les antigues vies de comunicació. Ja en época romana, van començar a marcar i arrenjar els camins. Posteriorment, els camins Rals van esdevenir l'eix central de les comunicacions entre pobles. Eren les vies utilitzades per comerciants, traginers, viatjants i inclús pastors.

FONT, Jaume (1999). La formació de les xarxes de transport a Catalunya (1761-1935). Col·lecció Xarxes i Territoris 2. Universitat de Barcelona.