Camí ral d'Avià a Coll de Jou
Capolat

Berguedà
    Camí que unia Avià amb Coll de Jou, començant pels voltants del mas Serrapinyana i passant per Farners.

42.079182763835
    1.7833310365677
    399363
    4659284
    08045 - 148
    No està conservat en la seva totalitat, només es conserven alguns trams.
    Ajuntament de Capolat
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Camí de bast que anava des d'Avià, començant a l'altura de Serrapinyana, fins a Coll de Jou passant per Ferners. El camí circula pel vessant esquerre de la riera de Clarà, per la costa de Serrapinyana fins al pla de Barons. A Barons continua cap a la Coma, d'allà va cap a la Serreta on circula per la zona on hi havia hagut les terres de conreu de la Serreta, després comença a guanyar altura seguint el curs del torrent de la Font del Teix i més tard flanqueja la serra de la Tossa a mitjana alçada passant per la Mesquita i les Guixeres fins a arribar a Coll de Jou.

Actualment, el camí s'ha vist afectat per pistes forestals, la carretera de Coforb a Farners, la carretera de Berga a Sant Llorenç i les pistes d'accés a diferents masies. Es conserva en bon estat una part del seu traçat, amb alguns punts on encara es poden veure els empedrats, graons de pedra, trencaaigües i murs de contenció. Aquest és el cas del tram que arriba fins a la casa de Barons.

Aquest era un camí de bast, és a dir, que permetia el pas d'animals de ferradura. Era un dels camins de la zona. Era utilitzat per a l'explotació agro-forestal del vessant esquerre de la riera de Clarà, comunicant les zones de carboneig i les artigues que ocupen bona part d'aquest vessant.

Des de Farners tenia una prolongació que continuava cap a coll de Jou i per extensió a la Vall de Lord o Castellar del Riu.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari de camins de Capolat. Inèdit.