Camí Ral Gualba

Vallès Oriental
Paral·lel a la carretera C-35
Sud del municipi

Coordenades:

41.70977
2.52837
460764
4617661
08097-10
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
XVI
Bo
Inexistent
Fàcil
Estructural
Privada
Diversos propietaris
P. Barbado. OPC

És tracta del carrera principal que atravessa Gualba de Baix de est a oest. Antigament era el camí ral que anava cap a Sant Celoni en la via que unia França amb Barcelona. D'aquí que un dels edificis més emblemàtics sigui l'Hostal.

Apareix citat en un document de compravenda datat el 15 de febrer de 1572. Amb les noves vies de comunicació i sobretot amb l'arribada del tren el camí va anar quedant abandonat. Es va urbanitzar als anys 90 del segle passat.
A l'època romana diverses vies unien Roma amb les principals ciutats dels confins de l'imperi. L'antiga via Heraclea, procedent dels Pirineus, es dirigia a Cartago Nova (Cartagena) i Gades (Cadis). Posteriorment aquest camí es va reformar i va rebre el nom de via Augusta en el tram corresponent a la Península Ibèrica. Les notícies sobre el traçat de la via Augusta són escasses i difícils de verificar. Procedent de Girona arribava al Vallès per la Batllòria i Gualba de Baix fins a Sant Celoni. Durant l'edat mitjana la via Augusta es transformà en el camí ral o reial, que serví fins al segle XIX, quan es van construir les noves carreteres.