Camí Ral
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Pla de la Passada. A l'oest del nucli urbà.
    Emplaçament
    Camí de la creu de Terme a la Cova del Rei
    453

    Coordenades:

    41.56002
    1.51569
    376228
    4601991
    Número de fitxa
    08226-167
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Contemporani
    Estat de conservació
    Regular
    En el tram oest el camí es troba parcialment cobert per l'enderroc dels murs de pedra seca que el delimiten; el tram est va ser cobert anys enrere durant les tasques d'adequació del camí actual.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08226A005090050000AR
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Es recullen en aquesta fitxa dos trams de camí que provablement formarien part d'un mateix traçat.
    El tram est, d'una llargada aproximada de 50m i originat a uns 70 m de la bifurcació de la Creu de Pedra, ja es trobava cobert en el moment de recollir les dades per actualitzar la Carta Arqueològica del municipi l'any 2016. Aquest tram només s'ha pogut conèixer a partir d'un parell de fotografies aportades pel Sr. Vicenç Guinart, que ell mateix va prendre l'any 1993, en les quals es mostra l'empedrat de la via.
    El tram oest es pot recórrer en una llargada d'aproximadament un quilòmetre, tenint el seu inici oriental en el punt on es separa del camí que portaria a la Cova del Rei. Aquest tram, que passa entre diverses feixes i camps de cultiu, es troba flanquejat a banda i banda per marges que el separen de les àrees conreables, trobant-se en alguns trams rampes per accedir a les feixes situades al nord, que es troben a major alçada. En aquest tram, i a l'interior del camí, s'han recuperat un fragment de destral polida i un fragment d'àmfora amb la pasta interior de color rosat i la cara exterior ocre amb inclusions fèrriques, de la qual no s'ha pogut discernir la producció.
    Els dos trams de camí correspondrien al traçat del camí ral que travessa la part central del T.M. de Tous d'est a oest. Sembla que aquest camí podria tenir un origen molt antic, atenent a la concentració de població que es detecta al seu voltant des de la prehistòria recent. La via hauria jugant també un paper de rellevància des d'època alt-imperial romana, passant a formar
    part d'un dels eixos de la centuriació.

    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.221- 226)

    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona