Camí Ral
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de la Passada. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de la creu de Terme a la Cova del Rei
  453

  Coordenades:

  41.56002
  1.51569
  376228
  4601991
  Número de fitxa
  08226-167
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Contemporani
  Estat de conservació
  Regular
  En el tram oest el camí es troba parcialment cobert per l'enderroc dels murs de pedra seca que el delimiten; el tram est va ser cobert anys enrere durant les tasques d'adequació del camí actual.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A005090050000AR
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Es recullen en aquesta fitxa dos trams de camí que provablement formarien part d'un mateix traçat.
  El tram est, d'una llargada aproximada de 50m i originat a uns 70 m de la bifurcació de la Creu de Pedra, ja es trobava cobert en el moment de recollir les dades per actualitzar la Carta Arqueològica del municipi l'any 2016. Aquest tram només s'ha pogut conèixer a partir d'un parell de fotografies aportades pel Sr. Vicenç Guinart, que ell mateix va prendre l'any 1993, en les quals es mostra l'empedrat de la via.
  El tram oest es pot recórrer en una llargada d'aproximadament un quilòmetre, tenint el seu inici oriental en el punt on es separa del camí que portaria a la Cova del Rei. Aquest tram, que passa entre diverses feixes i camps de cultiu, es troba flanquejat a banda i banda per marges que el separen de les àrees conreables, trobant-se en alguns trams rampes per accedir a les feixes situades al nord, que es troben a major alçada. En aquest tram, i a l'interior del camí, s'han recuperat un fragment de destral polida i un fragment d'àmfora amb la pasta interior de color rosat i la cara exterior ocre amb inclusions fèrriques, de la qual no s'ha pogut discernir la producció.
  Els dos trams de camí correspondrien al traçat del camí ral que travessa la part central del T.M. de Tous d'est a oest. Sembla que aquest camí podria tenir un origen molt antic, atenent a la concentració de població que es detecta al seu voltant des de la prehistòria recent. La via hauria jugant també un paper de rellevància des d'època alt-imperial romana, passant a formar
  part d'un dels eixos de la centuriació.

  Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.221- 226)

  PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona