Camí moliner ; Camí del molí
Matadepera

Matadepera

XIII-XX
    En alguns trams s’ha perdut o s’hi ha construït modificant el possible traçat original.
    Inexistent
    En el catàleg hi ha un jaciment que porta el nom de Camí moliner per la ubicació de les troballes que s’hi van fer.
    Jordi Montlló Bolart

El camí moliner o del molí és el camí que les masies de pagès de Matadepera utilitzaven per portar el gra a moldre al molí de Sant Feliu del racó, dins el terme municipal de Castellar del Vallès. Aquest molí era propietat de La Barata i utilitzava les aigües del riu Ripoll per moure les moles.

S’ha conservat el topònim i alguns trams que Miquel Ballbé (1988) utilitza per reproduir l’itinerari. Ens diu que “tot ens fa creure que el camí moliner començava a l’alçada de la casa de la barata enllaçant amb el Camí Ral, baixava per la riera de les Arenes passant pel camp del Gabí per anar del camp del camí (el camí moliner) a can Robert. D’aquesta casa de pagès, costejava el Pla d’en Pere Barata i travessava per sobre de can Marcet (avui Restaurant de Cavall Bernat) i per la font de Querol, entre l’esmentada masia i el turó de Cavall Bernat.

Del Cavall Bernat passa a través de la muntanya per sobre Can Torras i va a parar al Coll de Grua. Segueix la carena per sobre el Girbau i baixa a la serra de Sant Feliu del Racó, però abans passa per l’Hostal del Cim on el camí es bifurca en direcció al mas Oliet. Al costat d’aquesta antiga casa, després de travessar la carretera, hi ha el punt final del camí: allà es troba el molí d’en Barata”.

Afegeix que des de totes les cases de pagès de Matadepera s’arribava a aquest camí per tal de poder guanyar la riba del Ripoll amb el gra traslladat a bast.

BALLBÉ BOADA, Miquel (1988). Matadepera. Pagesos i menestrals. Terrassa: editorial Egara.