Camí miner Forat Negre Vallcebre

Berguedà
Forat Negre

Coordenades:

42.20048
1.80572
401403
4672726
08293-258
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Regular
Inexistent
Fàcil
Altres
Privada
08293A006004200000AW
OPC - María del Agua Cortés Elía

Camí picat en la roca del cingle a la banda dreta del Torrent del Forat Negre abans de la primera cascada. Hi ha una perforació en la roca, per passar a l'altre banda d'una cresta del cingle. Roca calcària del cingle l'Empalomar al punt on el Torrent del Forat Negre aprofita una diàclasi de la barrera calcària per travessar-la de oest a est. Aquest camí originalment era una drecera per als miners que treballaven en les mines de La Muntanya, actualment és un punt de sortida i d'anclatge per fer barranquisme.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

Els miners que treballaven en les mines de carbó de la zona de la Muntanya intentaven fer una drecera per pujar i baixar al poble. Van picar la roca a la dreta del Forat Negre, i van perforar una cresta del cingle, però no van aconseguir mai acabar el camí fins al poble. Pels miners, era bastant normal fer camins per la muntanya amb l'ajuda de dinamita - el pas El Grauet al Cingles de Conangle, per exemple, per on passava els cables de llum de la mina Esquirol. En aquest cas, no van poder aconseguir prou dinamita per acabar la feina. Fonts orals de la gent de Vallcebre.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.