Camí Estret / Camí de les Roquetes
La Palma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Emplaçament
  Del Km 8 de la B-24 a l'inici de l'Av. Catalunya
  95

  Coordenades:

  41.40798
  1.97813
  414591
  4584552
  Número de fitxa
  08905 - 51
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Estat de conservació
  Regular
  La vegetació comença a ocupar parts del camí. Hi ha abocaments de deixalles.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Josep Anton Pérez

  Camí històric que neix de l'inici de l'avinguda Catalunya, a l'alçada de la creu de terme i que avança en direcció sud-est fins trobar-se amb la carretera B-24, a l'alçada del seu Km 8. Des d'aquest punt durant les obres de l'aquesta carretera, que tallaren el camí, s'habilità un camí alternatiu que comunica amb el Parc Empresarial de Cervelló pel pont de la riera de Rafamans.
  El camí transcorre majoritàriament pel Pla de Sant Joan, un espai important tant pel seu valor natural (amb una fauna i flora de gran importància ecològica), com històric (hi trobem l'ermita de Sant Joan del Pla), etnològic (hi ha construccions de pedra seca i un corral ), i paisatgístic.
  El camí encara conserva algun tram empedrat i en diferents sectors podem trobar marges de pedra seca que flanquegen un o dos dels seus costats. També s'observen traces de roderes de carro en alguns punts del seu traçat.

  Aquest camí, junt amb el camí Vell de Corbera, segurament formarien part de l'eix de comunicació que, paral·lel a la riera de Rafamans, comunicaria des d'èpoques pretèrites Corbera del Llobregat i la vall de la Palma amb el camí Ral o de València, que transcorreria en un trajecte similar al de l'actual N-340. l'ermita romànica de Sant Joan del Pla n'és testimoni. Des d'aquest camí també s'accediria a l'ermita de Sant Vicenç Ferrer.
  Continuava vers l'est fins a la carretera N-340 (antic camí Ral o camí de València), però va ser tallat primer per les obres del Parc Empresarial de Cervelló i posteriorment per la B-24. Aquest camí també comunicava, a través de la Palma, amb el camí Vell de Corbera, vers aquesta població.
  Durant les obres de construcció de la B-24, a l'entorn de l'any 2000, molts veïns de la Palma l'utilitzaren com a camí alternatiu a la carretera BV-2421 per estalviar-se les cues que s'hi generaven per accedir a la N-340.
  Durant la Festa Major Petita o de Sant Isidre, la major part dels assistents accedeixen al Pla de Sant Joan per aquest camí.

  AAVV (sense data) Senders de la Palma. Camí estret o camí ral. La Palma de Cervelló: Regidoria de Medi Ambient i de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Palma de Cervelló.

  AAVV (2003): "L'ermita de Sant Joan del Pla", Marge, núm. 13 (agost 2003). La Palma de Cervelló: el Pèlag. p. 14.