Camí de Secà
Callús

  Bages
  Camí del Cortès. Callús
  Emplaçament
  El camí és a llevant del Cardener, es pot agafar anant direcció al Castell de Godmar.

  Coordenades:

  41.79558
  1.78148
  398762
  4627798
  Número de fitxa
  08038 - 98
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Regular
  Si bé es pot resseguir la major part del traçat del camí, hi ha punts en que es troba perdut degut, o bé, al fet de no utilitzar-se o bé per construccions i vies més modernes.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  08037A003090180000LK
  Autoria de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Camí o ruta que va de nord a sud del municipi i es troba al marge oriental del riu Cardener. Passa just sota el Castell de Gotmar i l'antiga parròquia, tot seguint cap al Cortès i per sota Boadella tot creuant el torrent, d'aquí cap a Cererols i finalment es dirigeix a Súria. El camí passa per llocs on el topònim es documenta des de períodes ben antics com Boadella, el Castell de Godmar i El Cortès. Aquesta via es considera un alternativa a la de la Sal ja que no creua el riu en cap dels seus punts, tot i que no és tan recte i alhora més abrupte. El tram sud del camí ja s'unia el Camí de la Sal, en direcció a Manresa. Actualment part d'aquest traçat s'ha perdut.

  El camí de secà es documenta per primera vegada el 1613 en un document de venda on es parla de les afrontacions de la propietat en qüestió. Aquest camí també es troba documentat en plànols antics del Bages, concretament del 1677 i 1769.
  El camí de Secà i el de la Sal o Ral era el mateix fins a Súria, però a partir d'aquí i en direcció a Callús, calia creuar el riu Cardener en dues ocasions per unes zones de gual, el camí de Secà era una segona opció en cas que el riu baixes amb molta aigua i condiciones el pas pels guals.