Camí de les Feixades
Collbató

Les Feixades (muntanya de Montserrat)
    S'agafa a les coves del Salnitre i arriba fins al camí del Forat

El Patronat de la Muntanya de Montserrat en té cura.
    Assumpta Muset Pons

El camí de les Feixades és un altre dels camins romeus de Montserrat. Forma part dels GR 5 i 172 que vénen de ponent, pel camí de l'Alzina. Surt del poble pel carrer de la Salut, on s'agafa un corriol que volta l'ermita i enllaça amb la carretera i el camí que porta a les coves del Salnitre i a Montserrat. A la sortida de les coves, el sender és estret i pla. Transcorre en direcció a llevant i paral·lel a la B-112, passant per les Feixades, fins a trobar el camí del Forat (GR 6), que ve de l'altra banda del riu i de ca n'Astruc. El recorregut, que dura uns 30', travessa la partida de les Feixades, que li dóna nom, i el torrent Fondo pel Pas de la Barra.

Coordenades UTM: al pas de la Barra.

Aquest sender és modern. Molt probablement degué ser obert al llarg del segle XIX, en plena febre vitícola. La fam de terra devia obligar a habilitar noves feixes de conreu a la costa de la muntanya i, en alguns casos, com aquest, per sobre ja dels 400 m. El nou camí devia unir, doncs, el poble i les Feixades passant per les coves del Salnitre. Més tard, a començament del segle XX, el camí va ser refet per Pere Bacarisses, que tambié tenía arrendada l'explotació de les coves del Salnitre. El nou recorregut connectava amb el camí del Forat, que baixa del monestir per la Santa Cova o per Sant Miquel, i permetía que els pelegrins i els turistes que feien estada al Santuari poguessin anar fins a les coves del Salnitre. També els visitants que arribaven a Collbató i entraven a les coves podien, després, continuar fins el monestir.

BARAUT, Cebrià (1988), "Les capelles de la muntanya de Montserrat", Montserrat. Butlletí del Santuari, núm. 22, p. 34-58.
    OLIVER I PAUSAS, Jordi (2003), Montserrat. Guia itinerària, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya], p. 114-118.
    ROMA I CASANOVAS, Francesc (2006), Montserrat. Les 32 millors excursions i vies ferrades, Valls, Cossetània edicions [Col·lecció Azimut, 85], p. 96.
    VALLÈS I ALTÉS, Joan (Ed.) (2003), Una expedició a les coves de Montserrat, Barcelona, A3 Editorial, p. 64-67.