Camí de les cent escales
Torrelavit

Camí de Can Comas al Molí Batllori (Torrelavit)

Ajuntament de Torrelavit. c/del Molí, 29, Torrelavit
    Marta Rodríguez

El camí de les cent escales és un pas que es traça i serveix de ruta per connectar els pobles de Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles. El punt de partida des de Torrelavit és proper al Molí del Batllori (UTM X=392533; Y=4589670; Z=198 m). Descendint onze graons (travessers de fusta) dins el boscatge, el camí ens porta després a un petit camp de conreu que ràpidament travessem direcció al torrent, envoltant-nos de vegetació de ribera. En aquest punt es travessa la riera per una passera de fusta i el camí torna a ascendir. Just abans de trobar les primeres escales que salven el desnivell, ens trobem amb la Font de l'Enramada, una surgència actualment eixuta, que ens recorda l'espai humit en què ens trobem a prop del torrent així com la tasca de recuperació del camí per part de diverses agrupacions a través d'una rajola commemorativa. Setanta-sis escales de ciment ens porten fins a un camí planer que sorteja un camp de conreu fins a fins arribar a prop de les primeres cases de Sant Pere de Riudebitlles (UTM X=392430; Y=4589734; Z=231 m). La longitud aproximada entre l'inici i el final de les escales és de 150 m.

La Font de l'Enramada té una estructura de forma irregular de ciment d'una amplada màxima d'1,50 metres per 98 cm d'alçada. La seva profunditat és de 45 cm. A la part més visible hi ha una placa de ceràmica que recull les agrupacions que van participar l'any 2002 en la recuperació del camí. No s'ha sabut veure cap surgència d'aigua, per tant cal suposar que es tracta d'una peça commemorativa.

El mes d'abril de 2002 el Grup de Recerques de Sant Pere de Riudebitlles, el grup Excursionista de Can Rossell de la Serra (Torrelavit), l'AVET (Agrupació de Veïns Ecologistes de Torrelavit) i el grup Excursionista Puig Cúgul van recuperar l'antic camí de les cent escales, punt d'unió per a les poblacions de Torrelavit i Sant Pere.

Revista El CEP núm. 14, juny 2002, p. 6