Camí de la Font de la Rata
La Pobla de Claramunt

    Anoia
    Camí de la Font de la Rata
    Emplaçament
    En una zona boscosa del costat del Xaró que baixa cap al nucli de la Rata, molt a prop del Tio Nelo.
    312

    Coordenades:

    41.54649
    1.68412
    390250
    4600261
    Número de fitxa
    08165-22
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    IX-XIII
    Estat de conservació
    Dolent
    La sitja està buida.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CA7599
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08164A005001170000AZ
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Al costat del Camí que comunica el Xaró amb el nucli de la Rata, en un context boscós, es va localitzar una sitja, en aparença isolada, excavada al subsol travertínic i ja buidada d'antic.
    Als voltants d'aquest lloc es van localitzar fragments de ceràmica medieval, fet que podria indicar la cronologia genèrica de la sitja.
    Per paral·lels amb altres jaciments arqueològics on han aparegut aquest tipus d'estructures és molt possible que hi hagi alguna sitja més al subsol encara per localitzar, atès que és molt estrany que se'n faci una de sola. De fet, prop d'on hi ha aquesta sitja es van localitzar altres tipologies d'estructures excavades també al travertí, encara que s'atribueixen a accions humanes modernes. També prop de la sitja s'emplacen unes coves naturals aptes per a la vida humana, però sense indicis superficials d'haver estat ocupades.

    IMATGE 1: Foto de Jordi Enrich Hoja, any 1984.

    Al diari de camp inèdit (‘"Atles"') de l'erudit de Capellades Amador Romaní s'assenyala en aquest lloc una estació arqueològica ibèrica, encara que no s'hi ha localitzat mai material d'aquesta cronologia. És per això, que els autors de la fitxa corresponent a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya creuen que Romaní va confondre la tipologia de la ceràmica (en realitat medieval) que apareix a la superfície del jaciment.
    L'any 1984 el jaciment fou inclòs a la Carta Arqueològica de Catalunya, sense que mai s'hi hagi realitzat cap més intervenció ni estudi.

    -ENRICH HOJA, Jordi (1984): "Camí de la Font de la Rata", Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya.
    -http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=11&consulta=MCU2KzA4MTY1…