Camí de la Carena
Sant Julià de Vilatorta

La Carena
    Camí que recorre La Carena.

Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta
    Virgínia Cepero González

El camí de la Carena ressegueix l'antic camí ral de Sant Julià a Puig-l'agulla i Vilalleons. Comença a la zona del castell de Bellpuig i segueix tota La Carena fins a arribar al santuari de Puig-l'agulla.
    El camí mostra una gran varietat de paisatges, obacs o assolellats, i de vegetació, com alzinars, rouredes i pinedes. Tanmateix, permet gaudir de vistes panoràmiques de Sant Julià i de Vilalleons, del Matagalls i de les Guilleries, de la Plana de Vic, del Pedraforca i dels Pirineus.
    Tant el GR-2 com la ruta del Meridià Verd també ressegueixen aquest camí des del castell de Bellpuig fins al sud del terme municipal.
    Al tram situat entre El Gili i La Vall hi ha diverses fites o petits monòlits que podrien assenyalar el límit entre les dues propietats. Aquests monòlits també es podrien correspondre amb les fites d'un antic rodal que passava per La Vall, segons un document del segle XVII.

- AA.DD. (1986). "Pedra del mas Gili". Catalunya Romànica, vol. III: Osona (II). Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana.
    - PUIGFERRAT OLIVA, C. (2004). Sant Julià de Vilatorta després de la pesta negra de 1348: Mortaldats, fams i altres tribulacions d'una parròquia osonenca. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs, p. 38.