Camí de Guardiola
Sant Quintí de Mediona

X-XX
    Presenta aspecte d'abandó
    Ajuntament de Sant Quintí de Mediona
    Jordi Piñero

Antic camí que comunicava Sant Quintí i Guardiola. El camí sortia de ca l'Hortolà i travessava el riu Mediona pel pont de Gimberga, continuava prop de Maioles cap a les Estoses Noves, el Santpare, passava prop de can Bosquet i d'aquí baixava en direcció a Guardiola. Es tractava d'un camí carreter, tal com es pot observar en el tram que segueix després del pont de Gimberga tot travessant un turonet amb un esvoranc excavat a la roca de l'amplada justa d'un carro. En aquest tram, amb una pujada considerable, el camí segueix pràcticament en línia recta per fer drecera i estalviar-se la corba del camí actual. Posteriorment el traçat es va fer més planer i ara, dins el terme de Sant Quintí, el camí passa per dos ponts.

El camí més antic era un camí de bast, del qual encara se'n conserva rastre en algun indret. Posteriorment, el camí carreter feia un recorregut més sinuós i amb fortes pujades, amb algun tram empedrat. Entre els anys 1920-27 es va construir el pont de Gimberga (anteriorment es creuava el riu per un pas). El traçat del camí es va suavitzar i es va fer més planer perquè hi poguessin passar els cotxes. Aquest era un camí molt utilitzat, especialment per la gent de Guardiola que acudia a la fira i el mercat de Sant Quintí. A la font del Gat els viatgers hi feien parada i abeuraven els animals.