Camí de Collbató al Bruc
Collbató

Comença al final del carrer Pau Bertran i arriba fins al Bruc

X-XXI
    El Patronat de la Muntanya de Montserrat en té cura.
    Assumpta Muset Pons

El camí de Collbató al Bruc comunica ambdues poblacions i té dues variants que surten del final del carrer Pau Bertran: la que passa per la Vinya Nova i la que passa pel Bruc Residencial.
    El primer, conegut com el camí de la Vinya Nova, és una pista ampla i en bon estat; el segon està parcialment urbanitzat i pavimentat. Estan delimitats per marges de pedra que els separen dels oliverars veïns, amb alguns trams esllavissats i amb altres que ja han estat reconstruïts.
    Excepte el tram inicial, a Collbató, la resta del recorregut passa per fora dels límits del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Són freqüentats per excursionistes i els trams pavimentats també per vehicles.

Coordenades UTM: al final del carrer Pau Bertran, al Pujolet.

Ambdós camins, ja esmentats al segle XV, travessaven els plans pedregosos de sota el massís, tot i que són més antics. El primer anava del castell de Collbató al de la Guàrdia i va formar part de la xarxa de repoblació d'època altmedieval. Separava les partides del Caralt i les Matoses, que quedaven al sud, de la costa de la muntanya. L'altre comunicava el castell de Collbató i el del Bruc, i separava les Matoses, situades a tramuntana, de les partides conegudes com el Caralt i els Plans de Dalt, que s'estenien al sud.
    Part del camí de Collbató al Bruc ha estat urbanitzat i integrat al passeig de Ronda.

ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ, Arxiu Notarial, Ig. 1033 (2), Antoni Corderes i Antoni Parellada.
    DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2004-2005), Mapa i Guia Excursionista, Montserrat, Barcelona, Alpina.
    MIR, Jordi i Carles ALBESA (1999), Montserrat excursions des del Santuari, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    OLIVER I PAUSAS, Jordi (2003), Montserrat. Guia itinerària, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya], p. 124-126.
    RIBERA I MARINÉ, Ramon (1975), Camins i canals de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, [Cavall Bernat, 3], p. 97.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 196.