Camí de can Soteres
Castellolí

Can Soteres
    Al marge dret del camí de l'antiga N-II, que mena a Can Soteres.

XI-XII
    Sí, CC.AA.: 4749.
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'una sepultura ubicada al marge dret del camí de l'antiga N-II, que mena a can Soteres, al seu pas pel Coll del Bruc, a uns 500 m de la carretera, un cop passada una corba molt tancada. Va ser descoberta i excavada, l'any 1965, per membres del Museu d'Igualada.
    És una sepultura de caixa de lloses, de planta trapezoïdal, que estava coberta per tres grans lloses de gres i conglomerat pinyolenc. Les seves dimensions interiors són 1,70 m de llargada, 0,30 m d'amplada i 0,35 m d'alçada.
    A l'interior hi havia les restes d'una persona adulta, amb orientació est-oest. No es va localitzar cap tipus de material arqueològic al seu interior. Per les seves característiques generals, els autors de l'excavació, la van situar cronològicament entre els segles XI i XII.
    Durant la visita al lloc, amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica, es van documentar a l'altre costat del camí diversos fragments de ceràmica feta a mà, informes, que podrien pertànyer al període del bronze, procedents probablement d'un jaciment destruït durant les obres d'ampliació del camí.

Al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia es custodien materials procedents d'aquest jaciment (referència: M-468).

FARRÉS, R.; SERRA, J. (1991) "Dues noves sepultures alt-medievals a la comarca de l'Anoia". Estrat: revista d'arqueologia, prehistòria i història antiga, nº 4. Igualada: Secció d'Arqueologia del CECI, p.83-86.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Castellolí).
    SALES CARBONELL, J. (1994): "Tombes i necròpolis isolades a la comarca de l'Anoia", Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, 14-15. Universitat de Barcelona, Barcelona, p. 317-336.