Camí de bast del turó de cal Beco
Vallirana

Turó de cal Beco - Serral del Beco
    En un corriol situat a llevant del camí que envolta el turó de cal Beco, prop d'una torre elèctrica

Adriana Geladó Prat

Es tracta d'un camí empedrat que discorre per sota de les penyes de llevant del turó de cal Beco. El traçat és força estret i està disposat en pendent. Hi ha trams on encara conserva l'empedrat original, format amb pedra de diferents mides disposada desordenadament o bé directament la mateixa roca del terreny adaptada. També hi ha trams que estan delimitats amb murs de pedra seca als laterals i a la part inferior, fent de fonament. Tant el tram superior del camí com l'inferior estan força degradats, degut sobretot a l'acció de l'aigua de pluja.

El camí està integrat dins d'un itinerari de la pedra seca de can Rovira elaborat per l'entitat Natura Local en col·laboració amb l'Associació d'Amics de Vallirana i el Centre Excursionista de Vallirana.

Els camins de bast o de ferradura només eren aptes per al bestiar i no hi podien passar els carros, ja que normalment passaven per indrets de forts pendents o molt estrets. Estaven empedrats a les zones on les aigües de la pluja els podien malmetre i estaven delimitats amb marges de pedra segons la necessitat i l'orografia del terreny. Aquest camí comunicava els masos de la vall amb els plans conreats de damunt de cal Beco. Els animals baixaven carregats amb el raïm o les olives fins a la població.

Http://www.naturalocal.net/itinerari/que-veure/itinerari-de-la-pedra-seca-1/377#vallirana#ruta (Consulta: 22-05-2017). Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7321 (Consulta: 22-05-2017).