Cal Xullo
El Papiol

    Baix Llobregat
    Carrer Joan Santacana, 9
    82

    Coordenades:

    41.43559
    2.00631
    416981
    4587590
    Número de fitxa
    08158 - 16
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Any
    1778
    Estat de conservació
    Bo
    Destaca pel seu bon estat de conservació i, en general, el respecte cap a l'arquitectura de caire tradicional.
    Protecció
    Legal
    BPU.D11-Catáleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    7077306DF1867H
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo Gabaldón

    Edificació de planta rectangular en part exempta,a la qual se li adossa pel cantó sud una edificació posterior. Te la teulada a dues vessants,conformada per sengles teules que sobresurten lleugerament, tot marcantn el carener per l'est i per l'oest. Els murs són de llicorella i estaven encalats. La façana principal presenta els buits emmarcats amb maó vist (en principi havien estat encalats) i excepte el de l'extrem sud de la façana, que és una porta posterior a l'obra original, de llindar pla, presenten els llindars d'arquació escarsana, i ampits de maons que formen motllures. La porta principal d'accès és d'arc escarser, quasi de volta de cordil. Conserva la textura original de l'edifici a la façana i a la resta dels murs de tancament:, així com els buits originals. Actualment les finestres de la façana principal presenten el recercat de maó vist.

    L'edifici presenta una volumetria autònoma que mostra moltes de les característiques de la construcció tradicional.

    Francesc Arús Bernardí ja viu en aquesta casa el 1778, i estava casat amb la Maria Alujas Mitjans, pares de Josep Arús Alujas, qui es va maridar amb l'Eulàlia Margarit Jané. Aquests van ser pares del Francesc Arús Margarit, qui el 1820 es va casar amb la Maria Estaper Juliá. El successor, Josep Arús Estaper (1859-1933), es va casar amb l'Adelina Planas Paulet. La seva filla, Rosalia Arús Planas (1891), es casarà amb el Josep Arís Sadurní.
    Al segle XVIII era normal que els homes portessin el cabell llarg lligat amb una cua. Conta la tradició oral que un membre d'aquesta família es va tallar la cua i la gent els va anomenar des d'aleshores, cal Xullo (Ahicart et al., 2019).

    Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.