Cal Xic
Sant Julià de Cerdanyola

Cal Xic, nucli urbà
    Extrem sudoest del nuli

María del Agua Cortés Elía. OPC

Cal Xic és una casa formada per diferents volums, la casa principal, la pallissa, l'era i diferents coberts. La casa principal és de planta rectangular amb algun volum afegit a la cara nord i est, cobert amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Te planta baixa, dos pisos i golfes sota teulada, adaptada al desnivell del terreny de forma que el primer pis queda a nivell del carrer i la planta baixa a un nivell inferior a aquest. Davant la meitat de la façana principal hi ha afegit un volum amb la façana oberta, a modus d'eixides i d'assecador, que es suporta sobre pilars a la planta baixa, els dos pisos i les golfes. Toca a aquest volum de forma perpendicular la pallissa, que presenta una part tancada ja que forma part de l'habitatge, i una part que conserva el tancament amb posts de fusta característic de les pallisses. Entre la casa i la pallissa hi havia l'era, que queda tancada per aquests dos edificis, un cobert i el mur que delimita amb la carretera.

Aquesta casa segurament ja existiria a mitjans del segle XVIII, ja que al cens fet pel rector de la parròquia per informar al Bisbe de Solsona, hi conten 38 cases i 199 habitants. No es conserva més informació d'aquesta casa, tot i que l'estructura mostra una casa de pagès que seria important.