Cal Xerta Sant Pere de Riudebitlles

Camí de Baix, 32
Sobre el riu de Bitlles

Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Plaça de les Eres, 1, 08776-SANT PERE DE RIUDEBITLLES
ARQUEOCIÈNCIA - J.M. Huélamo
Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Antic molí paperer que tancava de manera perpendicular la baixada del camí de Baix, creant un engorjada important a la baixada cap el riu de Bitlles i el pas cap a l'Altra Banda. Al costat de quatre més (molí de la Font, molí Cardús, Cal Ton del Pere i Cal Ròmul), formava un conjunt de molins urbans al mig del poble, que oferia, així mateix, una façana molt característica sobre el riu. La seva força motriu, l'aigua, procedia del Rec de la Vila. L'edifici s'havia generat per l'addició de diverses construccions de diverses èpoques, però seguint la forma típica de molí paperer, de diverses plantes en les que destaca, a les superiors, la presència de nombroses finestres per a funcionar com assecador del paper. Actualment s'han enderrocat les plantes superiors, d'època contemporània. Amb l'enderroc s'ha creat un forjat de formigó armat que permet el pas per sobre i genera un mirador sobre el riu. Sota el nivell de pas del carrer, a la zona de la llera , es conserven encara instal·lacions antigues, on s'observen les restes d'alguna roda petita de fusta, així com altres elements, ignorant-se l'estat en concret, al no poder accedir per la gran quantitat de runa d'enderroc i el perillós estat general del lloc. Es conserva una part alta de l'edifici, un cop superat el pas del camí de Baix en direcció cap el centre de la Vila. En aquest sector es conserven tres plantes.

En el moment de fer la visita (2020), es trobava en procés de rehabilitació. També es coneix com Cal Fabra. Als encontorns existia el portal de Baix de la vila. Aquest portal, juntament amb el de la plaça de les Eres, van ser durant segles dos punts d'accés a la vila (HISTÒRIA, 1995).

La família Xerta va venir en una vaga paperera els anys '80 del segle passat. El cognom Xerta tal vegada vingui de Xerta, a la ribera d'Ebre, amb tradició molinera. La família Xerta va emparentar amb la família Fabra, la qual conserva les propietats de la família.

CARDÚS, Cristòfor (1936) "Els noms de lloc de Catalunya. Sant Pere de Riudebitlles" dins de COROMINES, J.; RIBES, E. "Per al recull del noms de lloc de Catalunya", extret de "Mai enrera", Butlletí del Centre Excursionista de Gràcia, Febrer-Març 1936, p. 23. Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Barcelona. Societat Catalana de Geografia. Filial de l'Institut d'Estudis Catalans. GUILLÉN, Lídia; CASANOVAS, Esther (1997) La conca del paper: Parc temàtic. Propostes per a un model d'ordenació del territori i recuperació del medi natural i urbà. VIRELLA TORRAS, Xavier (1994) "Sant Pere de Riudebitlles i el seu rec" a "Gran Penedès", Núm. 41, pp. 23-32, Institut d'Estudis Penedesencs.