Cal Vinya Nou
Gaià

  Bages
  Al sector nord-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Des de la masia dell Vilaró camí en direcció nord-est uns 700 m
  453

  Coordenades:

  41.94892
  1.91359
  409954
  4644676
  Número de fitxa
  08090 - 133
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Casa amb elements en estat precari, cobert en estat força precari
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  000100200DG14C0001QX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada en una esplanada a la riba dreta del barranc o torrent del Vilaró. Consta d'un cos residencial de planta en forma de L (amb planta baixa més un pis i golfes) i d'un cobert aïllat, força gran, al sud. Es tracta d'una casa pagesa de tipologia senzilla, que sembla obrada en dues fases. La part més antiga és la de la dreta (probablement el 1850 o tal vegada el 1888). En aquesta part el portal és molt senzill i està rematat amb una llinda de fusta, mentre que una petita finestra està emmarcada amb pedra picada. Posteriorment (als anís finals del segle XIX o a inicis del XX) la casa s'hauria allargat per l'esquerra. En aquesta part les obertures ja són emmarcades amb maó, i probablement s'hauria obert també el balconet de la dreta. Els murs són de maçoneria, i conserven el semi-arrebossat tradicional. En la resta de façanes les obertures són molt irregulars, de petit tamany i emmarcades amb maó. La part posterior de l'habitatge connecta amb un cobert que té adossat el que sembla un petit pou. En general, la casa ha conservat els volums i la tipologia originàries. Pel que fa al cobert aïllat situat al sud, té dues plantes, la base és feta de pedra i ha estat sobrealçat i ampliat modernament amb obra feta ja amb totxo. L'entorn és aterrassat i havia estat enjardinat.

  Inscripció sobre ciment en un mur del sud-est: 1888

  Uns 800 m al sud-est hi ha la masia anomenada cal Vinya Vell, que ja existia com a mínim al segle XVII. Al segle XIX cal Vinya Vell havia passat a mans del Vilaró, que havia esdevingut el mas principal de la zona, en una situació relativament propera. En el Registre de la Riquesa de 1883 consta que el Vilaró tenia la possessió de tres masoveries: cal Vinyavella, Termallarga i cal Geperut. Probablement a la segona meitat del segle XIX es va construir la casa coneguda com a cal Vinya Nou, prop del torrent del Vilaró. En una inscripció de la casa s'hi llegeix l'any 1888. Segons dades del Cadastre, en canvi, seria anterior, del 1856. Devia construir-la algun fill segon o familiar de cal Vinya Vell. Tal com hem dit, la casa de cal Vinya Nou sembla obrada en dues fases, la segona probablement al final del segle XIX o ja començament del XX. A la dècada de 1970 la propietat continuava sent del Vilaró i hi vivien masovers.

  BADIA, Josep M (2016). "Història", "Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 65, 83
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 34.