Cal Vilagaià (Galera)
Gaià

Carrer Gramulà, 8. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Jordi Piñero Subirana

Casa que forma part del raval de Galera. És un habitatge entre mitgeres, amb la façana principal alineada al carrer Gramulà, però també té entrada pel carrer Major. En un principi era una sola propietat amb cal Tiet (número 10). Es tracta d'una casa pagesa d'estil popular, molt senzilla. Consta de planta baixa més un pis i golfes. La casa conserva força bé els volums i la tipologia constructiva originàries. La façana principal és arrebossada. El portal és rematat amb arc escarser i, al damunt, té un balcó. A l'altre costat del carrer té el seu cobert.

Aquesta casa, com la resta de Galera, s'originà a partir d'un establiment en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar el nucli pagès de Galera al final del segle XVIII. Segons dades del Cadastre i del Registre de la Propietat recopilades per Ramon M. Vila, el solar d'aquesta casa es va establir l'any 1774 i el 1786 s'hi va construir la casa. El titular del primer solar era Antoni Serra, el mateix de cal Tiet, el qual pagava per aquesta casa un cens de 3 Reals. L'any 1820 hi consta Isidre Serra; el 1854 hi consta Jacint Serra Codina, i el 1863 Antoni Castells Torrents i Josep Teulats Bonet.

BADIA, Josep M (1987). "Gaià", Història del Bages, Vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 286, 288. BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 198-199. VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)