Cal Vila
Puig-reig

Conjunt del Grapal
    A la ctra. de servei C-16z prop del km. 75 trencall en direcció oest

Humitats a les façanes
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa de pagès de tamany mitjà que ha conservat la volumetria originària i alguns dels elements constructius tradicionals. És de planta gairebé quadrada i consta de planta baixa i un pis, amb coberta a dues vessant que té l'ala de ponent més llarga, i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Els murs són de pedra i han estat arrebossats, deixant a la vista els carreus de les cantoneres, els brancals i les llindes de les obertures: la majoria de pedra i algunes fetes amb maó. Té un cobert adossat a l'angle nord-oest.

La casa del Grapal, també anomenada Alsina de Graells, és una partició de l'Alsina vella de Merola, que és el mas originari. Posteriorment, al costat del Grapal es construïren dues cases més, fruit de les particions entre la família. Per les seves característiques constructives, cal Vila podria ser una construcció del segle XVIII o principis del XIX.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982