Cal Tuyes
Cercs

Dins el nucli de Cercs. Carretera de Ribes, 14-16. 08698 Cercs

Neoclàssic
    inicis XX
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un edifici d'estil Neoclàssic en el que s'alberguen diversos habitatges. Es compon de dues unitats volumètriques que s'acoblen per mitjà de la façana principal, la qual comparteixen. En conjunt, presenta una planta en forma de ela, disposant-se la nau principal en sentit est-oest i la que cau a ponent en sentit nord-sud. En alçada, la construcció s'alça sobre planta baixa, primera, segona i tercera planta. La coberta, de teula àrab, cobreix de manera diferent en cadascuna de les naus; la de ponent ho fa a dos vessants amb un carenat, orientat est-oest, paral·lel al mur principal (nord); la meitat de llevant només ho fa a un, en sentit nord, tot i que la part central d'aquesta coberta s'aixeca i origina un petit teulat que cau a dos vessants amb carenat, orientat nord-sud, perpendicular a la façana principal. En quant als materials, es tracta d'una edificació construïda en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter orgànic. A les cantonades es disposen o bé carreus treballats de mida gran o bé maó massís, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Els paraments laterals es troben arrebossats mentre que al nord i la sud es mostren a pedra vista i presenten un disseny en consonància amb l'estil que li és propi, especialment la façana principal. Es tracta d'una construcció complexa i diversa en quant al gran nombre d'obertures (repartides de manera endreçada al voltant de l'edifici) i la varietat tipològica d'aquestes. Centrant-se en el parament nord es troben, a nivell de planta baixa, un seguit d'arcades adovellades de mig punt. Les finestres dels pisos superiors (primer i segon) són de dimensions considerables, de tall rectangular orientades en sentit vertical i adornades als voltants amb maó vist. A primera planta destacar les dues balconades que sobresurten de la façana, amb baranes de ferro forjat. Les finestres del tercer pis són més petites, estan fetes amb arcs apuntats en totxo vist i s'emparellen de dues en dues. Es distingeix el rosetó central. Finalitzant l'anàlisi d'obertures, senyalar el conjunt de galeries corregudes amb baranes de ferro de la part posterior de l'edifici en cadascuna de les plantes, excepte a la tercera. Fer esment a que la façana sud, en la meitat de llevant, la qual mostra un plom més endarrerit respecte la part de ponent, és una frontal construït tot ell amb maó massís vist.

La meitat de llevant de la planta baixa hi ha el cafè Comelles, manté l'estructura quasi d'origen.

Segons consta a la fitxa corresponent a l'element descrit (30679) de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, l'edifici va ser edificat al primer quart del segle XX, acabant-se de construir al 1925. A pocs metres darrera la casa hi discorre el torrent resultat de la unió del torrent de les Garrigues i el de Peguera; en aquesta zona s'hi conserven les restes de l'antic pont medieval de Rabentí. S'ha escrit, que el passadís o carreró existent al centre de la planta baixa i que condueix a la part posterior de la casa, es correspon a una obertura realitzada per donar pas a l'antic camí ral de Berga a Bagà passant pel pont de Rabentí, per contra, segons expliquen aquest pas es va realitzar únicament per accedir a la part posterior de la casa on hi havia els garatges i magatzems de la casa. De fet, en la data de construcció de la casa, consta que el pont de Rabentí es trobava ensorrat i el creuament del torrent era a partir d'unes palanques situades una al torrent de Peguera i l'altra al de les Garrigues, pocs metres més amunt ( COROMINES: 1991: 7-9).

COROMINES, R. (1991): "El pont de Rabentí", a L'Erol, núm. 35. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà. PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa U. 3. Ajuntament de Cercs SERRA, R. (2006): "Cercs: ponts de totes mides, camins de totes menes", a L'Erol, núm. 89. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà. SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.