Cal Trist
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada gairebé fins Castelltallat. Camí est 1500 m

En ruïna, ha perdut la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 82)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, en estat de ruïna, que està emplaçada en un contrafort nord de la serra de Castelltallat anomenat serrat de l'Àliga. Es tracta d'una construcció aixecada en una sola fase. És de planta quadrada i conserva els murs exteriors, però ha perdut la coberta. Disposa de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, està formada per un portal adovellat amb arc rebaixat, situat a la dreta, dues finestres emmarcades amb llindes i brancals de pedra picada, a la primera planta, així com altres finestres menors. La resta de façanes pràcticament no tenen obertures. Els murs són fets amb un aparell de carreus petits més o menys escairats. Interiorment, la casa es divideix en dues crugies. Ha conservat l'inici de l'escala i dos festejadors a les finestres. Uns metres a llevant trobem un petit cobert aïllat, també semiderruït. Tot i el seu estat d'abandó, la casa ha conservat la tipologia i el volum originari, sense modificacions modernes.

No coneixem notícies antigues d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria datar-se al segle XVIII.