Cal Trenca
Sant Salvador de Guardiola

Carrer de Dalt, núm. 39 (nucli urbà de Guardiola)

Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès que forma part del nucli urbà de Guardiola i que ha conservat parcialment la tipologia i els volums originaris, tot i que exteriorment es troba força remodelada. Està situada al carrer de Dalt, junt amb altres cases del mateix estil. Originàriament era la mateixa casa que cal Pujolar, adossada a la seva dreta, i posteriorment l'immoble es va dividir. Per la seva esquerra hi trobem un estret passatge. La casa consta de planta baixa i dos pisos, amb coberta a dues aigües. La façana principal s'ha modificat amb l'afegit d'un cos de moderna construcció fet de maó on hi ha el garatge i, al damunt, una terrassa. Actualment totes les façanes estan arrebossades i pintades de blanc. Al segon pis té dos balcons. La resta de murs tenen diferents finestres disposades irregularment, sense elements d'especial interès. A la part posterior té coberts moderns fets de totxo.

El carrer de Dalt és part d'un antic camí anomenat "Camí Missader de la carena dels set forats". Es tracta d'un camí d'origen medieval que comunicava el que posteriorment seria el nucli de Guardiola amb l'església del castell. A finals del segle XVIII s'hi edificaren un seguit de cases de pagès de característiques similars. Totes es troben al costat dret del camí, que era propietat del Parrot de la Riera, ja que l'altre costat era propietat de cal Miralda i els seus propietaris no volien cedir cap terreny. A principis del segle XX Pepita Cos i Joan Pujolar Sagués, pare de l'actual propietari de cal Pujolar, van comprar la casa als propietaris del Parrot de la Riera. Llavors la van partir i la part del costat nord-est se la van quedar els Pujolar.