Cal Tico
Capolat
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es tracta d'unes restes d'una casa enrunada de la que s'identifica amb dificultat la traça del seu perímetre. Aparentment mostra una planta rectangular (aproximadament 7x9 metres) amb l'angle nord-oest que sembla arrodonit. A l'extrem oest s'hi identifica un annex d’una mida aproximada de 2'5 m x 3'5 m.
Una excavació arqueològica ens donaria més informació de la seva estructura.
Història
La primera menció documental es troba en el Registre d'Hipoteques, a l'octubre de 1781, dins uns capítols matrimonials entre Francesc Coromines i Maria Santacreu. Més enllà d'aquesta menció documental, les altres -a part d'ésser escasses- no ens aporten gran informació.
En destaquem un procés que va tenir lloc a la segona meitat del segle XIX, quan Maria Casals, viuda de Tomàs Coromines, veïna de Coforb,demanda al seu fill, Ramon Coromines, pel pagament de la quantitat que va aportar en dot (200 lliures, i el corresponent esponsalici). El seu fill, Ramon Coromines, presentà un escrit d'apel·lació contra la sentència de la demanda.
Finalment, el 30 de desembre de 1859, el jutge de primera instància de Berga ven l’heretat cal Tico, embargada a Ramon Coromines per l'impagament dels drets de la seva mare, Maria Casals, al senyor Climent Florejachs, pel preu de 513 lliures.
Sense una excavació arqueològica no és possible determinar una evolució històrica.
Bibliografia
CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022). Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.
SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.